Vildmannen i Storuman

EN UDDA UTFLYKT


Av de 25 heraldiska landskapsvapen som symboliserar de olika landskapen så sticker Lapplands ut. Där andra representeras av en älg, en tjur eller som märkligast en grip med drakvingar för Östergötland så pryds Lapplands sköld av en halvnaken röd man med en träklubba.

Lapplands landskapsvapen med vildmannen är känt från ett mynt 1607 och fanns med i Karl IX:s begravningståg 1612. Varianter av vildmannen har funnits i mytologin och folktron sedan antikens Herkules. Varför han dyker upp på Lapplands landskapsvapen är inte klarlagt, men möjligtvis ansåg man från Stockholm att det krävdes styrka för att klara av livet i norr, något som Vildmannen då fick representera.

I Storuman har man tagit steget längre än en heraldisk sköld, här står nämligen Vildmannen i egen hög person för att välkomna, eller vinka av resenärer, utmed E12/E45:an. Statyns symbolik är inte helt klar innan man går fram för att läsa skylten, men man menar att den röda färgen symboliserar den obändiga kraften hos invånarna i Lappland, klubban i guld som han bär över axeln representerar regionens naturrikedomar och lövkransen syftar till Lapplands vilda natur.

Det kan vara lite knepigt att hitta en lämplig parkering för att besöka Vildmannen i Storuman, men väl på plats finns en informationstavla som berättar mer om skulpturen.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps