Fem Älvars Skogsmuseum

EN UDDA UTFLYKT


Skylten vid vägen är sedan länge bortplockad och den lilla avtagsvägen snart igenvuxen. Men sväng ner till den öde parkeringen och låt dig hälsas välkommen till Fem älvars skogsmuseum, eller Skogshuggarnas by i Ohtanajärvi.

Kanske öppnade museet 2012, men när det stängde är mer oklart. Byggnaderna visar hur livet såg ut för de kringresande skogshuggarna som arbetade här i de ändlösa skogarna under 1900-talets första hälft.

När arbetslaget anlände till avverkningsområdet fick de själva uppföra sina stugor. Det var en trång, blöt och kall existens långt ifrån dagens moderna bekvämligheter. Träden fälldes för hand och senare med motorsåg. Den enda hjälp de hade med timmerstockarna var draghjälpen från sina hästar. De var så pass viktiga att stallet var den första byggnaden som uppfördes, till och med före de egna barackerna.

Arbetslivsmuseet Skogshuggarnas by i Ohtanajärvi verkar idag vara lämnat åt sitt öde. Skyltarna har börjat gulna, vatten läcker in och på sina ställen har grönskan börjat växa upp genom golven. Det är kanske tack vare förfallet som museet faktiskt ger en fingervisning om hur människorna bodde här ute i skogen en gång i tiden. Det var ett obönhörligt hårt liv där man fick göra så gott man kunde av det lilla man hade att tillgå.

Byggnaderna står öppna året runt men ser inte något underhåll. Elda inte i rastplatsens grillkåta och gå inte på bron vid dammen. I övrigt bör man överleva ett besök till fem älvars skogsmuseum utan större bekymmer.


BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Alltid öppet
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Nej
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 66.910100, 23.176411
  • Adress: Ohtanajärvi, 984 70 Korpilombolo
Öppna i Google Maps