Fiskräknaren i Jokkfallet

EN UDDA UTFLYKT


Kalixälven är en av Sveriges nationalälvar och är skyddad mot att exploateras för vattenkraft. Det gör den till ett viktigt vatten för fisk men även utan människan som hot finns det ett annat.

Med sina nio meter är Jockfallet Kalixälvens högsta vattenfall och kan innebära ett svårt hinder för laxen som färdas uppströms till sina lekplatser, så därför finns här Kalixälvens enda laxtrappa för att hjälpa dem på vägen. Varje år passerar mellan 5000 och 13000 laxar den 103 meter långa trappan, som givetvis är öppen även för andra fiskar också.

Det är länsstyrelsen i Norrbotten som ansvarar för kontroll och skötsel av fiskvägen i Jockfall. För att kunna utvärdera arbetet finns här en fiskräknare, en vit låda som fotograferar fiskarna när de passerar genom laxtrappan. Tack vare den kan man konstatera att utvecklingen är positiv där fler fiskar passerar för varje år som går.

På länsstyrelsens hemsida kan man också under säsong följa den dagliga fiskräkningen via en tabell, något som uppskattas av alla de fiskenördar som varje år vallfärdar till Jokkfallet.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps