Norra Polcirkeln i Juoksengi

EN UDDA UTFLYKT


Norra polcirkeln passerar genom åtta länder och ett av dem är Sverige. Resenärer i övre delen av Norrland passerar på vägen garanterat en skylt som visar att nu, nu är man i midnattssolens land. En sed som med tanke på skyltarnas skick är vedertagen är att sätta ett klistermärke på den och många ser det som en stor sak att passera dem.

I vissa länder finns imponerande monument på polcirkelns latitud men i Sverige har man nöjt sig med trafikverkets skyltar och en rastplats vid de flesta vägpassagerna. Några sticker däremot ut och en av dem ligger i Juoksengi utmed Torneälven. Här finns Polcirkelmonumentet som avtäcktes 2013 av dåvarande landshövding Sven-Erik Österberg.

Byaföreningen menar stolt att det är ett unikt monument och det är säkert sant, monumentet utgörs av en jordglob i stål med norra polcirkeln representerad som en upplyst båge. Givetvis lyser också även en punkt för att representera Juoksengi. Runt monumentet är alla länder där polcirkeln passerar representerade med flaggor och bredvid finns de obligatoriska informationsskyltarna.

Men platsen för monumentet får ses som rent symbolisk. På grund av variationer hos jordaxelns lutning som varierar i en cykel på omkring 41000 år så flyttar sig polcirklarna sig kontinuerligt. Just nu med ungefär 15 meter norrut per år. Det gör hela idén med skyltar och monument till en antingen väldigt dyr historia, eller en väldigt felaktig.

I år, 2022, så finner vi polcirkeln drygt 200 meter norr om monumentets nuvarande plats, och det blir inte bättre nästa år. Först om 10000 år kommer den att vända söderut igen mot dagens skyltar och monument. Men varsågod, sätt ett klistermärke på fel plats om du måste.


Norra Polcirkeln i Juoksengi

BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Alltid öppet
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Nej
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 66.5603, 23.83688
  • Adress: Polcirkelmonumentet, 957 23 Juoksengi
Öppna i Google Maps