Shopping Luleå

EN UDDA UTFLYKT


Köpcentrum är för många förknippade med artificiella inomhuslandskap fulla av själlösa kedjor tonsatta med skvalande hissmusik, platser att undvika till varje pris. Motsatsen till det varierade utbud av fristående butiker på stadens gator som de konkurrerat ut och som aldrig kommer åter.

Givetvis har det inte alltid varit så. En gång, i köpcentrets oskuldsfulla barndom fanns det en ideologi om att de skulle fungera som en stad i staden, en plats för möten och umgänge när vädret på torget blev för bistert. Det var i alla fall så Ralph Erskine tänkte när han ritade världens första inomhusgalleria som kort och gott döptes till Shopping.

När Shopping slog upp sina dörrar i Luleå den 27:e oktober 1955 sägs det att gallerian besöktes av mellan 15000 och 25000 personer, vilket kan jämföras med att Luleå då hade en befolkning på under 30000. Gallerian var byggd i fyra våningar med en okonventionell planlösning där ett antal halvplan var förbundna med ramper, rulltrappor och trappor. Tak, väggar och bärande pelare lämnades i obehandlad betong och golven täcktes av cementmosaik. Längst ner i byggnaden låg biograf Spegeln med en äggformad salong byggd i sprutbetong.

Sammantaget var det ett typiskt verk av Ralph Erskine där det lokala klimatet fått spela en avgörande roll för konceptet, samtidigt som form- och materialval var hypermoderna för sin tid. Antagligen är det också anledningen till att Shopping genom åren fått utstå ganska brutala och respektlösa upprustningar, där många av Erskines mer påfallande idéer helt enkelt har renoverats bort.

Idag har pendeln vänt åter och Erskines nybrutalistiska arkitektur anses återigen vacker, så kanske blir nästa uppfräschning av lokalerna istället en restaurering. Shopping har öppettider så som köpcenter brukar och inträdet är givetvis gratis.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps