Struves Meridianbåge Pullinki

EN UDDA UTFLYKT


Av de femton världsarv som finns i Sverige så är Struves Meridianbåge utan tvekan det mest obskyra. För att bestämma jordens exakta form och storlek utförde astronomen Wilhelm von Struve ett gigantiskt mätprojekt på 1800-talet, från svarta havet ända upp till Nordnorge genom Sverige. Utifrån uppmätta trianglar på marken kunde man beräkna avståndet mellan punkterna och på så sätt få fram för den tiden oerhört precisa resultat.

Arbetet var ett stort internationellt samarbete, alla hade användning för mer precisa kartor och utan att dela datan över nationsgränser skulle den inte vara användbar. Arbetet med trianguleringen var oerhört krävande både sett till avstånden och terrängen men också tidsinvesteringen. Struves meridianbåge tog nästan 40 år att mäta upp.

Hela sträckan består av 256 mätpunkter fördelade på 2820 kilometer där varje mätpunkt ligger på 30 kilometers avstånd till nästa. Totalt är 34 av mätpunkterna utsedda till världsarv av Unesco och av de sju som ligger i Sverige finns fyra med på listan.

En av mätpunkterna ligger på toppen av berget Pullinki strax utanför Svanstein. Av Struves projekt finns inget bevarat, men 1985 restes en pyramid till minne av en tidigare mätning av Pierre de Maupertuis på 1700-talet. Om flaggstängerna hör till monumentet eller till skidbacken är oklart.

Här finns också ett utsiktstorn som är öppet året runt från vilka man kan se några av de finska mätpunkterna, och kommer man hit under vintermånaderna finns också en skidanläggning. En liten notis som inte är att förglömma är den lilla stenen i skogsbrynet. Det är ett monument åt de scouter som byggde det ursprungliga och utsiktstornet 1946.

När skidanläggningen är öppen så tar man med fördel liften upp till Struves meridianbåge, annars får man vara beredd på en antingen ganska lång eller en väldigt brant promenad upp till bergets topp. Parkering finns vid bergets fot.


BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Alltid öppet
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: UNESCO
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 66.64638, 23.78187
  • Adress: Pullinki, 957 94 Övertorneå
Öppna i Google Maps