Sveriges Östligaste Punkt

EN UDDA UTFLYKT


Egentligen är Sveriges östligaste punkt ön Kataja som delas av Sverige och Finland. I brist på båt eller annat lämpligt färdmedel får man nöja sig med den östligaste punkten på fastlandet: Riksröse 59 på Sundholmen i södra delen av Haparanda.

Det finns det inte så mycket att säga om Sveriges östligaste punkt, liksom med den västligaste punkten på fastlandet saknas det både skyltning till och vid röset, så koordinater är ett måste. Hur det kommer sig att öst och väst behandlas mer styvmoderligt än monumenten vid syd och nord förblir en gåta.

Det som talar för en utflykt till Sveriges östligaste punkt och riksröse 59 är att platsen fungerat som inspelningsplats åt tv-programmet Robinson och dess öråd. Av någon anledning har man efter inspelningen packat ihop utrustningen och gått hem medan kulisserna fått stå kvar.

Sommaren 2021 anordnade turistbyrån guidade vandringar ut till inspelningsområdet men det stod även kvar fram på hösten. Det står kvar där än idag och gissningsvis ett tag till framöver. Väl värt en udda utflykt.


Riksröse 59 - Sveriges Östligaste Punkt

BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps