Vitåfors Maskinmuseum

EN UDDA UTFLYKT


Vitåfors Maskinmuseum behöver ingen vägskyltning, det räcker att veta vilken grusväg man ska svänga in på. När sedan ett trettiotal antika entreprenadmaskiner uppenbarar sig på ett gärde utmed vägen så har man kommit rätt, man har anlänt till ett av Sveriges mest unika motormuseer.

Nils Engfors heter mannen som vigt sina äldre dagar åt att rädda maskinerna som en gång byggde det moderna Sverige. Hade det inte varit för honom skulle de flesta idag varit nedsmälta och bortglömda, så hans kulturgärning går inte att underskatta. På gården och på åkern nedanför samlas idag ett trettiotal maskiner från mitten av förra århundradet, inkluderat ett tiotal lingrävare, den moderna grävmaskinens föregångare. Samlingen inkluderar också ett antal bandschaktare, väghyvlar, traktorer samt en mycket ovanlig borr.

Det som vid en första anblick liknar en elefantkyrkogård för entreprenadmaskiner visar sig vara ett högst levande museum när Nisse vant hoppar in i en hytt, vrider om nyckeln och börjar dra i olika spakar och reglage. Med ett öronbedövande oväsen börjar lingrävaren frusta och ryka. Monstret lever och Nisse demonstrerar genom att gräva ett stort hål i åkern.

Av alla landets arbetslivsmuseer är Vitåfors Maskinmuseum utan tvekan ett av de mest unika, både sett till samlingen och den personliga upplevelse som garanteras av Nisse. Vid varje maskin sitter en skylt som berättar om specifikationerna men Nisse är i högsta grad en del av museet, utan hans gedigna kunskap om varje maskins egenheter så hade det aldrig gått att hålla så många vid liv.

Varje år anordnas Grävardagen då Nisse guidar runt bland maskinerna, demonstrerar dem och har man riktig tur får man även testa att köra en själv. Se hans hemsida för mer information. Vitåfors Maskinmuseum är även öppet vid förfrågan.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps