Eketorps Borg

EN UDDA UTFLYKT


Ölands fornborgar sträcker sig över ett spann där vissa är övertorvade stenmurar knappt synliga för blotta ögat, som Mossberga borg, medan andra är skrämmande intakta, som Ismantorps fornborg. Många skulle nog säga att den minst spännande av dem alla är Eketorps borg, rekonstruerad till ett upplevelsecentrum komplett med plågade sommarjobbare i tidstypiska kläder och skrikande barn.

Det är visserligen sant, men bara delvis. Bortsett från det faktum att Eketorps faktiskt är en tillrättalagd familjevänlig upplevelse, är det också mycket lärorikt. För att förstå hur Öland på sin lilla yta kan ha ett så stort antal fornborgar är det en god idé att börja sin fornborgssafari med just Eketorps borg.

Den ursprungliga borgen uppfördes redan runt år 300 e.Kr. och byggdes sedan om och ut fram till mitten av 1200-talet. När borgen på 1900-talet skulle återuppbyggas under ledning av riksantikvarieämbetet grävdes den också ut och utgör idag den enda helt utgrävda och rekonstruerade fornborgen i Sverige.

Att vandra omkring bland husen innanför den kallmurade ringmuren ger en nödvändig kontext till de stenmurar och rösen man därefter kommer att se under sin tur runt öns övriga borgar. Här finns också ett informativt museum som även det kommer att bli till hjälp på de vidare färderna. Välj en dag och tid på för- eller eftersäsong för att slippa de flesta turister och det blir faktiskt till en ganska trevlig upplevelse.

Eketorps borg förvaltas av Statens fastighetsverk och har både öppettider att anpassa sig efter och en entréavgift att betala. Parkering finns givetvis i anslutning.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps