Folkeslundastenen

EN UDDA UTFLYKT


Öland lider ingen brist på säregna gravfält som kan kittla fantasin hos även den minst historieintresserade resenären. Ändå sticker gravfältet i Folkeslunda ut bland mängden. Gravfältet användes under brons- och järnåldern fram till övergången till kristendom och när det undersöktes hittades 122 individuella gravar.

De flesta gravarna på Folkeslunda gravfält är svåra att upptäcka men det är omöjligt att missa den klotformade stenen som omväxlande kallas för Folkeslundastenen, Kroppkakan eller Wälterstenen. Folkeslundastenen symboliserar Ölands mittpunkt, även fast man kan tycka att den ligger något för långt österut för det, och till källa har vi jätten Wälter:

En gång i tiden fanns det en jätte vid namn Wälter som levde tillsammans med sin hustru på Öland. En dag började de diskutera var Ölands mittpunkt låg. Eftersom de var skickliga på att kasta stenar, bestämde de sig för att använda denna förmåga för att lösa problemet.

Jättehustrun gick till norra udden och kastade iväg alla småstenar som hon kunde bära i sitt förkläde, medan jätten ställde sig på södra udden och kastade sin stora runda sten med all sin kraft. När de kom fram till platsen där stenarna hade landat, såg de att båda stensamlingarna hade hamnat på samma ställe. De små stenarna låg längst ner och ovanpå dem låg jättens stora sten. Det var då de insåg att de hade hittat Ölands mittpunkt.

Även om Folkeslundastenen inte utgör Ölands geografiska mittpunkt så är det en säregen och vacker grav väl värd ett stopp på en resa runt Ölands fornminnen. Parkering och informationstavla saknas men stenen är svår att missa utmed vägen.


Folkeslundastenen

BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Alltid öppet
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Fornsök
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 56.72825, 16.71999
  • Adress: Folkeslunda 22, 386 94 Färjestaden
Öppna i Google Maps