Södra Bruket
EN UDDA UTFLYKT
Södra Bruket, eller Ölands Alunbruk som det hette när det begav sig, är ruinerna efter en storskalig och framgångsrik förädling av alunskiffer. Brytningen av alunskiffer hade börjat redan 1723 i och med Lovers bruk och 1894 uppfördes sedan det konkurrerande Ölands Alunbruk strax intill.
Alun användes vid papperstillverkning, murbruk och i färg och garveri och mycket av produktionen i Degerhamn gick på export ut i Europa. Ett tag var Ölands alunbruk den största producenten i hela Skandinavien och 1822 arbetade 322 personer vid bruket, varav många var barn. Med tiden avtog lönsamheten och 1890 stängde fabriken för gott. Även om bruket därefter lämnades att förfalla utgör det idag en av de bäst bevarade alunbruken i Sverige.
Flera ekonomibyggnader står fortfarande kvar idag, tillsammans med en kvarn, brygghus, sädesmagasin med mera. Men det är kalkstensruinen efter själva fabrikskomplexet som är områdets stora behållning, med den höga skorstenen som det givna landmärket. Det går en promenadslinga runt fabriken med informativa skyltar som berättar om verksamheten och ruinerna och det är väl värt ett längre stopp. Inte allt är uppenbart och den som viker av från stigen hittar fler ruiner gömda i grönskan.
Parkering finns i anslutning till fabriksområdet och det mesta är skyltat på plats.
BESÖKSINFORMATION
- Öppet: Alltid öppet
- Pris: Gratis
- Hemsida: Nej
- Tel: Nej
- Koordinater: 56.342286, 16.407235
- Adress: Alunbruksgatan, 380 65 Degerhamn