Vraket Swiks

EN UDDA UTFLYKT


Det börjar närma sig jul 1926 och Hjalmar Eriksson, befälhavare på den tremastade skonaren Swiks, ser fram emot att komma hem till Åland. Under storhelgen ska han gifta sig, och innan dess ska han bara segla upp Swiks den relativt korta sträckan upp till hemmahamnen i Mariehamn på Åland, utan någon last förutom besättningen.

Swiks var ett fartyg ordentligt byggt efter dåtidens standard, med grova dimensioner av furu och ek. Efter att för första gången seglat ut från lettiska Upesgriva 1902 hade hon tjänat som lastfartyg med resor över hela världen. Resan från tyska Flensburg till Mariehamn skulle bli ett rutinuppdrag för den sju man starka besättningen, men istället blev Swiks sista seglats en mardröm.

Till en början gick allt som väntat, men när de närmade sig Ölands norra udde så seglade de rakt in i en fåk: ett oförutsägbart öländskt väderfenomen där snön blåser horisontellt och sikten är minimal. För att komma undan stormen gjordes ett försök att runda udden för att söka skydd inne i Kalmarsund. Den dåliga sikten ledde till att man kom allt för nära land och trots att man försökte få stopp på fartyget genom att släppa i bägge ankarna så grundstötte Swiks och fick kraftig slagsida. Fartyget tog snabbt in vatten och besättningen fick rädda sig iland med hjälp av en livbåt.

Med fast mark under fötterna stapplade de upp från stranden och rakt in i den desorienterande Trollskogen. I timmar irrade de omkring bland de förvridna tallarna innan de till slut hittade en bebodd stuga i Grankulla där de äntligen kunde andas ut. Mardrömmen var äntligen över och bortsett från en kortare sjukhusvistelse för en av besättningsmännen klarade sig alla oskadda.

Vraket efter Swiks låg sedan kvar utanför stranden fram till 1950-talet då en ny vinterstorm kastade upp henne på stranden, samtidigt som fartyget bröts i två delar. Under många år utgjorde vraket en av öns mest obskyra sevärdheter innan hon ännu en gång utsattes för en storm och föll ihop 2017.

Så vitt man känner till är det det enda vraket av en slätskonare på en strand i hela världen. Det som återstår av fartyget idag är kanske inte mycket, men det är fortfarande en väl värd sevärdhet för den som besöker Trollskogen.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps