Åls Stenhus

EN UDDA UTFLYKT


Borgen Ål uppfördes högst upp på en bergsknalle vid Roxens norra strand som sätesgård för Sten Haraldsson Gren i början av 1400-talet. Det var en orolig tid, Sverige var i union med Danmark-Norge och olika grupperingar slogs ständigt om makten. Ett väl skyddat näste var att föredra och Åls läge var exemplariskt.

En av de mest betydande svenska herrarna under denna tid var Stens son Magnus Gren. Magnus gjorde sig känd genom en svindlande karriär där han först var svensk riddare, sedan fogde på slottet Tre kronor och till slut även riksföreståndare. På grund av ett antal klavertramp såg han sig sedan på flykt med 9000 mark penningar stulna från Åbo Slott och fick försörja sig som sjörövare utanför Danzig. Efter att ha blivit gripen och förd till Lübeck, bara för att direkt bli frigiven på order av Kristian I, gick han över till den danska sidan där han förblev fram tills det att han drog sig tillbaka till Åls stenhus.

Släkten Gren dog ut vid Stockholms blodbad den 8:e november 1520 med Magnus barnbarn Måns Gren. Någon gång under 1500-talet övergavs befästningen på toppen av berget och sätesgården flyttades till sitt nuvarande läge. Av den en gång så betydelsefulla familjen återstår idag bara källarruinen Åls stenhus, eller Grensholms borgruin som den också kallas.

Borgen är en fascinerande utflykt för den som har en förkärlek till komplicerade medeltida maktförhållanden, andra finner en strålande utsikt ut över sjön Roxen och en fin badplats vid bergets fot. Parkering finns i anslutning till badplatsen om sommaren men utanför säsong innebär ett besök en längre promenad.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps