Åsby Stenar

EN UDDA UTFLYKT


Området kring sjön Tåkern i Östergötlands västra del är ett av landets bördigaste jordbruksområden, och så har det varit sedan urminnes tider. Här har oräkneliga människor levt, dött och fått gravsättningar beroende på tradition och religion. Men den rika jorden har också lett till att många gravar odlats bort när minnena väl bleknat av gårdarnas forna invånare.

En av byarna vid sjön kallades förr för Kumlaby, byn vid gravhögarna, och än idag återstår där en ensam storhög som kallas för Åsby kulle. Nu är den ungefär 2 meter hög med en diameter på 22 meter, men antagligen har den varit mycket större än så. Strax intill utmed vägen står också Åsby stenar, två resta stenar som gissningsvis markerar gravar från omkring 0-400 e Kr.

Att Åsby stenar har fått stå kvar genom århundradena har antagligen att göra med deras placering utmed vägen, de har helt enkelt aldrig varit i vägen för jordbruket. De bägge resta stenarna är i sin enkelhet vackra där de står vakt, men även den mest luttrade kan finna glädje i att en av dem, i rätt ljus, ser ut som en sjöhäst.

I närheten finns också Gärdslösa runstenar och vill man utöka utflykten ytterligare så ligger Tåkerns naturrum inte långt härifrån.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps