Berzeliusmuseet

EN UDDA UTFLYKT


Jacob Berzelius föddes 1779 och skulle komma att bli en av Sveriges främsta forskare genom tiderna. Om Carl von Linné anses vara den som lade grunden för den moderna ekologin så är det Berzelius vi har att tacka för grunderna till vår moderna kemi.

Förutom att upptäcka fem grundämnen införde han också symbolsystemet att ge varje grundämne en bokstavsbeteckning som hänger ihop med deras latinska namn, en idé som lever vidare i det periodiska systemet.

Den minst kända hyllningen av Berzelius finner man vare sig i Stockholm eller Paris. Den finner man istället vid Berzeliusgården i Väversunda mellan Vadstena och Ödeshög. Det var här som Berzelius föddes och tidvis bodde fram till 14 års ålder. Här har det sedan 1879 stått en minnessten, och nu finns det också återigen ett museum tillägnat den stora kemisten.

Tidigare var Berzeliusmuseet inrymt i Väversunda kyrkas vapenhus och hade kommit lite i skymundan. Nu har hembygdsföreningen Östgöta Dal istället byggt upp en mer tillgänglig utställning i församlingshemmet strax bredvid minnesstenen.

Här kan man beskåda en vaxdocka av Berzelius, tidstypisk laboratorieutrustning och annan kuriosa kopplad till den store kemisten. I utställningen ingår också en kortare film som berättar mer om Berzelius och hans livsverk.

Berzeliusmuseet håller öppet under sommarmånaderna och kan även visas utanför säsong efter överenskommelse. Kontakta Östgöta Dal för mer information.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps