Bobergs Resta Sten

EN UDDA UTFLYKT


Den som rör sig utmed Sveriges till synes oändliga småvägar, förbi gårdar, byar och samhällen vars namn snabbt glömts bort efter det att vägskylten passerats börjar snart samla på sig platser som fastnat i minnet desto starkare.

Det kan exempelvis vara platser som den ensamma resta stenen mellan gårdarna Boberg och Säteriet utanför Fornåsa. Den betyder inte mycket för någon idag, och om den är en del av en grav eller haft någon annan funktion så är det sedan länge förlorat i tidens dimma. Men den står där, på en kulle med utsikt ut över slättlandskapet och det har den gjort sedan urminnes tider.

Kanske har stenen något att göra med att Boberg ska ha varit tingsställe för häradet med samma namn fram till 1381. Kanske markerar den platsen för en vårdkase, en del av ett system som sträckte sig från Östersjön till Vätterns strand, där befolkningen kunde varnas för annalkande fara med hjälp av de tända eldarna.

Oavsett så har det gått för lång tid. Tidsåldrar har kommit och gått och nu är det bara stenen kvar. Så klättra upp på den lilla kullen, det går en gräsväg utmed muren till stenen. Där står den ensam mellan en bensinstation och en kyrka, symboler för andra och närmare tidsåldrar. Det är väl värt den korta promenaden som krävs.

Parkering och informationstavla saknas.


Bobergs Resta Sten

BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps