Boxholmsosten
EN UDDA UTFLYKT
Boxholmsosten har en fascinerande historia att berätta – inte bara om Sveriges första massproducerade gräddost, utan också om hur en produkt kan definiera en hel ort och hur människor kämpar för att bevara sin lokala identitet.
Boxholms bruk har anor från mitten av 1700-talet, men det var först i början av 1890-talet som mejeriet startades som en del av verksamheten. Osttillverkning blev snabbt en viktig del av produktionen, och när man började tillverka gräddost 1952 var det först i Sverige. Orten Boxholm är en klassisk bruksort som har vuxit upp runt industrierna, vilket kanske är en förklaring till den senare dramatiken kring Boxholmsosten och kampen för att bevara produktionen.
År 2018 beslutade Arla, som då ägt Boxholms mejeri sedan 2011, att flytta tillverkningen till Östersund. Detta var den senaste i en serie av industrier som hade flyttat från orten, inklusive ståltillverkning och sågverk som också hade historiska kopplingar till bruket. Att nu även osten skulle försvinna blev droppen för många invånare. Gamla fotbollströjor med texten ”Boxholm – stål, trä och ost” hade förlorat sin mening, och kommunens identitet stod på spel.
Protesterna lät inte vänta på sig, och i oktober arrangerades en ostmarsch där flera hundra invånare marscherade från torget till ostbutiken vid mejeriet i protest. Namninsamlingar startades, en intressegrupp bildades och kepsar trycktes med slagorden ”En ost ska vändas – inte flyttas!”. Protestgruppen samlade snabbt över 16 000 medlemmar, och för en tid verkade det möjligt att övertyga Arla att stanna kvar i Boxholm.
Men till slut vann jättens ekonomiska intressen, och produktionen flyttades till Östersund som planerat. Efter detta stod Boxholm kvar med ett övergivet mejeri och en cistern som var målad som en gräddost. Men andan i orten var fortfarande stark. Kommunen gick in och köpte mejeriets lokaler, och mjölkbönderna gick samman i en egen ekonomisk förening. Till slut ystades det återigen ost i Boxholm under namnet Glada Bonden Mejeri.
Den nya osten tillverkas enligt samma recept och i samma lokaler som Boxholmsosten. Verksamheten är visserligen nedskalad från de många ton som hanterades under Arla-tiden och man får inte längre använda det klassiska varumärket, men vem vet hur framtiden ser ut för Glada Bondens ostar. Boxholm har bevisat att det går att kämpa för sin lokala identitet och att en produkt kan ha en stark koppling till en hel ort.
BESÖKSINFORMATION
- Öppet: Alltid öppet
- Pris: Gratis
- Hemsida: Nej
- Tel: Nej
- Koordinater: 58.19486, 15.0499
- Adress: Bruksgatan, 590 12 Boxholm