BP Nostalgimack i Björkfors

EN UDDA UTFLYKT


Trots att vi tillhör en annan generation kan vi aldrig sluta fascineras av alla de nostalgimackar som ligger på landsbygden runt om i Sverige. Med en formgivning som minner om en obekymrad efterkrigstid då folkhemmet var en realitet, när bilen symboliserade en ny form av frihet och framtiden var ljus. En tid då en vägatlas och lite billig bensin kunde leda till oändliga äventyr på de svenska landsvägarna.

Oftast är det riktiga bensinstationer från bilismens guldålder som genom lokala initiativ bevarats som små minimuseum, som BP Nostalgimack i Björkfors. Bensinstationen var i drift mellan 1955 och 1982, och när den stängde lämnades alla inventarier kvar. Pumpar, oljetråg och passande reklam gjorde att BP Nostalgimack kunde öppna upp som ett relativt intakt nostalgimuseum 2001. När vi rullade förbi en måndag i april var det ingen aktivitet på macken, men om somrarna är det en levande kulturscen som samlar bilintresserade nostalgiker från hela regionen.

Oavsett om efterkrigstidens eufori symboliserar nostalgi eller surrealism är BP Nostalgimack värt ett kort stopp för den som har vägarna förbi södra Östergötlands skogslandskap.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps