Flygvapenmuseum

EN UDDA UTFLYKT


Det finns ett museum för i stort sett allting, så varför inte också ett som är dedikerat åt det svenska flygvapnets historia?

Linköping kallas ofta för ”flygets vagga” i Sverige. Historien inleds med flygbaronen Carl Cederström, som 1911 fann heden Malmen utanför Linköping idealisk för flygning. När sedan en flygskola etableras på Malmen 1912 markerar det starten för den militära flygverksamheten i staden.

När Svenska flygvapnet formellt bildades 1926 var Linköping redan en viktig nod för militär flygverksamhet. Östgöta Flygflottilj (F 3), baserad på Malmen, var en av de första flottiljerna och spelade en avgörande roll i utvecklingen av flygvapnets kapaciteter. Under åren som följde växte Sveriges flygindustri, med Saab i spetsen, fram i Linköping. Det första helsvenska flygplanet, Saab 17, tillverkades här, vilket var startskottet för en lång och framgångsrik historia av svensk flygplanskonstruktion​​.

Under andra världskriget och under kalla kriget genomgick flygvapnet och den svenska flygindustrin en omfattande expansion och modernisering. Linköping och Malmen var centralt i utvecklingen, med introduktionen av ikoniska flygplan som J 29 Tunnan, A 32 Lansen, och J 35 Draken, alla designade och tillverkade av Saab i Linköping.

En bättre plats för ett flygvapenmuseum än Malmslätt blir alltså svår att hitta. Museet öppnade sina dörrar 1967 och blev ett statligt museum 1977. Sedan dess har det genomgått flera expansioner, den senaste i samband med utställningen av den under 1952 av Sovjet nedskjutna DC-3:an. Här finns en stor samling militära flygplan bevarade och utställda, tillsammans med simulatorer där man själv kan försöka navigera ett av dem. För den som är intresserad av mer obskyr historia kan man även få se en tänkt modell av den svenska atombomben undangömd i ett hörn.

Malmslätts flygvapenmuseum håller sig med öppettider och entréavgifter, se deras hemsida för att planera ett besök.


BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Tis - Sön 10.00 - 17.00
  • Pris: 100 kr / 120 kr
  • Hemsida: Flygvapenmuseum
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 58.40985, 15.52309
  • Adress: Carl Cederströms gata 2, 586 63 Linköping
Öppna i Google Maps