Häfla Hammarsmedja

EN UDDA UTFLYKT


Häfla Hammarsmedja är en del av vad som en gång var Övre Häfla Bruk, med ett bruksområde som omfattar 19 byggnader med olika funktion. Bruket tillhörde Hällestads Bergslag i norra Östergötland och idag ligger det i Finspångs kommun.

Det är en av Sveriges mest välbevarade järnbruk och blev förklarat som industriminne av Tekniska Museet redan 1934. Sedan 1990 är det även klassat som byggnadsminne och smedjan ser i princip likadan ut som när dörrarna låstes för sista gången den 6 juni 1924.

Bruket grundades 1682 av Jacob Flemming och var sedan i drift i hela 241 år. Tack vare brukets långa kontinuerliga historia kan man idag följa järntillverkningens tekniska utveckling i hammarsmedjan. Här finns landets enda bevarade räckhammare, en senare smälthammare med ett 700 kilo tungt hammarhuvud tillverkat i Finspång och även en av landets tre bevarade tyskhärdar.

Häfla Hammarsmedja är ett levande museum där man arbetar med att bevara smedjan i fungerande skick. Det mesta är byggt i trä och timmer och kräver löpande underhåll och renoveringar, ändå har man lyckats hålla smedjan vid liv år efter år och kan idag visa upp hela processen från smälthammare till smidbart järn.

Den som är intresserad av järnets historia gör gott i att planera in ett besök till Häfla. Smedjan håller öppet varje dag under högsommaren och inträdet är frivilligt. Större grupper gör däremot gott i att förboka sitt besök.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps