Heliga Birgittas Källa på Aspenäs

EN UDDA UTFLYKT


Ibland stöter man på före detta besöksmål och sevärdheter som hamnat i skymundan, glömts bort eller avvecklats av andra anledningar. Det kan vara en tvist med markägaren, ett projektstöd som sinat eller bara bristande intresse.

Vad som gäller för Birgittas källa på Aspenäs vid sjön Sommen är oklart, det enda som är säkert är att källan inte längre förväntar sig besök. Parkeringsplatsen är sedan länge stängd och skyltarna nedplockade, men som tur är finns en gammal vägvisare kvar som pekar in i den täta lövskogen. Inte för att det finns någon egentlig stig att följa, men ibland räcker det med den generella riktningen.

Heliga Birgittas källa på Aspenäs är utan tvekan den mest obskyra lämningen efter det medeltida helgon som betytt, och fortfarande betyder, så mycket för regionens profil. Här, långt ut på en udde vid Sommens södra strand låg på 1300-talet en stor gård som ägdes av Knut Jonsson av Aspenäsätten.

När Birgitta var 11 år gammal dog hennes mor och hon skickas tillsammans med sin syster till sin moster på Aspenäs. Det var här hon skulle få några av sina första uppenbarelser innan hon bara två år senare, 13 år gammal, giftes bort till Ulf Gudmarson och flyttade till Ulvåsa.

Av Aspenäs gård återstår numera spridda husgrunder från ett större antal byggnader. Här fanns förutom storstugan t.ex. också badstuga, fähus, brygghus, visthus, smedja och ett kapell. Aspenäs grävdes ut 2003 och i samband med det märkes de olika grunderna ut med stolpar och man reste en informationsskylt. Ett kors uppfördes också vid den stenlagda brunnen som kallas för Heliga Birgittas källa.

Ett tag såg säkert Aspenäs och Heliga Birgittas källa en del besökare men med åren glömdes platsen bort allt mer. Idag är det en utmaning att hitta fram till källan och den är lätt att missa under roten till ett stort träd. Ändå är det en viktig del i pusslet kring Sveriges mest kända helgon och ett givet utflyktsmål för den som är intresserad av den märkliga medeltida historien om henne.

Parkeringen har vuxit igen men det går att stå med ett par mindre bilar utmed grusvägen. En vägvisare leder besökaren in i skogen och vid gårdstunet finns en informationsskylt som berättar mer om utgrävningen.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps