Berzelius Minnessten i Väversunda

EN UDDA UTFLYKT


Jacob Berzelius föddes 1779 och skulle komma att bli en av Sveriges främsta forskare genom tiderna. Om Carl von Linné anses vara den som lade grunden för den moderna ekologin så är det Berzelius vi har att tacka för grunderna till vår moderna kemi. Förutom att upptäcka fem grundämnen införde han också symbolsystemet att ge varje grundämne en bokstavsbeteckning som hänger ihop med deras latinska namn, som även idag används i det periodiska systemet.

Efter hans död 1848 restes en staty till hans ära i parken som idag också bär hans namn, Berzelii Park i Stockholm. Genom åren har också flera gator blivit uppkallade efter Berzelius, till och med en i Paris, och vid Gripsholms Slott är hans bevarade laboratorium en populär turistattraktion.

Den minst kända hyllningen till Berzelius minne finner man däremot vare sig i Stockholm eller Paris. Den finner man istället vid Berzeliusgården i Väversunda mellan Vadstena och Ödeshög. Det var här som Berzelius föddes och tidvis bodde fram till 14 års ålder. Vid firandet av 100-årsdagen av hans födelse 1879 restes en minnessten i trädgården och även om gården sett många ägare komma och gå genom åren står stenen fortfarande kvar.

Gården är privatbostad och är inte öppen för besök men stenen står lägligt vid kanten mot kanten till kyrkans parkering. I kyrkans församlingshem finns även ett litet museum om Berzelius.


Berzelius Minnessten

BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Alltid öppet
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Nej
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 58.346854, 14.710567
  • Adress: Berzeliusgården, 599 93 Ödeshög
Öppna i Google Maps