Kisa Emigrantmuseum

EN UDDA UTFLYKT


Kisa Emigrantmuseum berättar om en tid för inte allt för länge sedan när Sverige såg skrämmande annorlunda ut. Under den stora emigrationsepoken från mitten av 1800-talet till tidigt 1920-tal emigrerade ungefär 1,5 miljoner svenskar till Nordamerika. En stark befolkningsökning tillsammans med missväxtåren 1867–1869 hade lett till att många levde under outhärdligt svår fattigdom på framförallt landsbygden. I Nordamerika fanns istället drömmen om ett nytt liv med nya möjligheter, långt ifrån svält och en konservativ statsapparat.

För många började drömmen i kvarteret Vråken i Kisa. Där drev apotekare Sundius Sveriges första emigrationsbyrå, som mot betalning hjälpte emigranterna över atlanten till sitt nya liv. Idag inrymmer byggnaden istället Kisa Emigrantmuseum.

Genom utställningar, ljudinstallationer och bevarade föremål berättar museet om både emigrationen i sig och de personer som valde att resa. Det är historier om stort svårmod, stora drömmar och dramatiska livsvändningar. Kisa Emigrantmuseum är väl värt ett besök för att få en inblick i ett Sverige då svält och hopplöshet var vår vardag.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps