Kungshögarna

EN UDDA UTFLYKT


Kungshögarna är ett stort gravfält uppe på en grusås strax utanför Mjölbys stadskärna som också kallas för Knektahagen eller Kungshöga gravfält. Kanske är det så att kärt barn har många namn: gravfältet har använts under i alla fall tusen år och föll ur modet först när kyrkan tog över begravningsritualerna.

Gravfältet sträcker sig närmare 1500 meter utmed grusåsen och består av 125 synliga gravar så som 9 domarringar, 12 treuddar och ett tjugotal högar. Kungshögarna ligger i anslutning till ett av Sveriges äldsta jordbrukslandskap och har sett generationer komma och gå ända sedan den sedan isen drog sig tillbaka. Fynden vid utgrävningar har varit många och sträckt sig så långt tillbaka som 6000 år.

Genom historien har Mjölby växt från by till stad och numera omslut gravfältet av bebyggelse. Gravarna får nu samsas med skolbarn från den närliggande skolan, flanörer som kommer för utsikten och en stor frisbeegolfbana.

Trots de många besökarna är Kungshögarna ett rekommenderat besöksmål, parkering finns i anslutning och stigar leder besökaren runt på grusåsen.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps