Tonkins Golfbollsmuseum

EN UDDA UTFLYKT


Tonkin Golf & Presentshop ligger i Ljungsbro, en bit norr om Linköping. Det gamla gjuteriet är fyllt från golv till tak med golfartiklar, samlartallrikar och krimskrams. Här huserar Archie Tonkin, myntexpert och ägare till Sveriges enda golfbollsmuseum.

Archie berättar att han började samla bortskjutna golfbollar i mitten av sextiotalet. Sedan dess har samlingen bara växt, och idag möts besökaren av, enligt ryktet, över 30,000 bollar från golv till tak. Det är ett nästan överväldigande antal, och det är svårt att röra sig mellan de utspridda äggkartongerna där de flesta förvaras. De finaste bollarna ligger bakom plexiglas – signerade bollar, vintagebollar, lyxbollar. Det är golfbollar precis överallt.

Men det visar sig ganska snart att den riktiga attraktionen här är Archie själv. Konversationen flyger okontrollerat mellan golfanekdoter, utläggningar om Riksbanken och samlartallrikar. När vi efter 40 minuter kliver ut igen är det med stora leenden, en bok om myntsamlande och en minnestallrik från Gustaf VI Adolfs 90-årsdag i händerna. Plikten framför allt.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps