Vreta Kloster

EN UDDA UTFLYKT


Göta kanal brukar skämtsamt kallas för ”skilsmässodiket” på grund av all osämja de många kluriga slussarna bidrar till. Det mest kända slusspartiet är Bergs Slussar utanför Linköping. Där kan man både se båtar åka vattenhiss och spela minigolf.

Mindre än en kilometer bort ligger Vreta kyrka med ruinerna efter Sveriges äldsta kloster. Vreta kloster grundades på tidigt 1100-tal av kung Inge den äldre och drottning Helena. Ursprungligen var det ett benediktinerkloster, men 1162 omvandlades det till ett cistercienskt nunnekloster. Klostret var en viktig institution under medeltiden och fungerade bland annat som skola för döttrar till Sveriges adel och kungligheter. Klostrets kyrka är även begravningsplats för flera svenska kungligheter, inklusive kungarna Inge den äldre och yngre, samt prinsar som Ragnvald och Sune.

Under 1200-talet blev Vreta kloster även känt som scenen för flera uppmärksammade bortrövningar av flickor för ogillade äktenskap. Klostret brann ner i början av 1200-talet men återuppbyggdes, och en ny kyrka invigdes 1289 i närvaro av kung Magnus Ladulås och drottning Hedvig. Efter reformationen 1527 förbjöds klostret att ta emot nya nunnor, men det fortsatte att fungera som skola och pensionat för adliga kvinnor. Den sista nunnan avled 1582, och klostret övergick till att användas som stenbrott och ekonomibyggnader för prästgården.

Idag är murarna delvis rekonstruerade och de synliga ruinerna ligger norr om den bevarade klosterkyrkan, som restaurerades mellan 1914 och 1917. Fynd från utgrävningarna, inklusive en unik vattenledning i trä, finns i museet på platsen. Den enda helt bevarade byggnaden från klostret är spannmålsmagasinet, medan övriga byggnader finns kvar som ruiner.

Det som gör ruinen värd ett besök är istället den fantastiska pergolan som löper utmed sidan av den nuvarande kyrkan. Det krävs inte mycket fantasi för att få en känsla av det privilegierade lugn man kände i klostret när det begav sig.

Ruinen är långt ifrån lika imponerande som den i Alvastra, men ett bättre stopp på vägen än slussarna. Besöker man den utanför säsong och inte på en söndag kan man räkna med att få ruinen helt för sig själv.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps