Luffarstenen

EN UDDA UTFLYKT


Den som kör vägen mellan Ödeshög och Tranås får räkna med några kuperade mil med snäva kurvor genom ett ändlöst skogslandskap. Byarna och gårdarna som avlöser varandra har namn som Hålan, Ödebjörnarp och Lönnstugan. Ungefär halvvägs på den händelselösa vägen ligger Vagnsjöns badplats. Även om det saknas en skylt, är det också parkeringsplatsen för den som vill se den så kallade Luffarstenen, områdets enda men mycket säregna sevärdhet.

En stig löper söderut från parkeringsplatsen. Snart passerar man ett vindskydd och stigen blir till en hinderbana. Efter några hundra meter viker man av höger upp för en slänt och fortsätter tills man når det enorma flyttblocket som kallas för Luffarstenen. Det är inte mycket som idag tyder på det, men stigen är den gamla färdvägen mellan Tranås och Trehörna. Det stora flyttblocket, som släpats dit av den senaste inlandsisen, balanserar på några mindre stenar och bildar en liten grotta. Där inne har otaliga luffare på väg hit eller dit sökt skydd undan vädret genom åren.

Vägsträckningen ändrades redan i början av 1900-talet och stenen föll i glömska. Nu är det länge sedan Luffarstenen användes som övernattningsbostad, men än idag är den ena öppningen tätad av granris och en liten eldstad står redo att värma en vandrare på irrfärd.


Luffarstenen

BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Alltid öppet
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Nej
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 58.110342, 14.787275
  • Adress: Vagnsjön, 573 99 Tranås
Öppna i Google Maps