Malexandermorden

EN UDDA UTFLYKT


Polismorden i Malexander, eller kort Malexandermorden, är en av de mest uppmärksammade och tragiska händelserna i Sveriges moderna historia.

Klockan 14:50 den 28 maj 1999 begick Andreas Axelsson och Jackie Arklöv ett rån mot Östgöta Enskilda Bank i Kisa iförda rånarluvor och beväpnade med dragna vapen, inklusive pistoler och handgranater. De tvingade kunder och personal att lägga sig ned medan de sprayade svart färg på kamerorna och tömde kassorna. Tony Olsson vaktade utanför med en dragen UZI och rånarluva.

Efter att ha tagit pengarna och hotat kunderna att de kommer tillbaka flydde rånarna i en stulen Saab 9000 som körde i riktning mot Vimmerby i cirka 140 km/h. En polischef i Kinda-Ydre följde efter dem och rånarna stannade och sköt mot polisbilen på vägen, men missade.

Efter en timme bytte rånarna till en Toyota Avensis, men blev stannade av en polisbil. Poliserna körde efter rånarna med blåljus och avståndet mellan bilarna var endast 2-3 meter. Rånarbilen stannade i Malexander och polisbilen besköts. Skottlossning utbröt och det var Tony Olsson som avlossade de första skotten rakt mot polisernas vindruta.

Polismännen gömde sig bakom bildörrarna och båda bilarna stod stilla när Borén och Karlström sköts till döds. Borén träffades av fem skott, varav ett var ett nackskott, medan Karlström träffades av tre skott, varav ett var i pannan med 10 cm avstånd enligt Statens kriminaltekniska laboratorium.

Alla tre rånarna kunde till slut fångas in och de dömdes till livstids fängelse. Vid platsen för den tragiska händelsen finns idag ett minnesmärke för de mördade poliserna. Det är lätt att missa i kurvan och parkeringsplats saknas. Den som vill besöka det gör bäst i att promenera från Malexander.


Polismorden i Malexander - Malexandermorden

BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Alltid öppet
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Nej
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 58.03395, 15.28878
  • Adress: Kisavägen, 590 14 Boxholm
Öppna i Google Maps