Norrköpings Båtkyrkogård

EN UDDA UTFLYKT


Ångfartyget M/S Legend lämnade varvet Warkaus bruk för att börja trafikera Finlands största sjö, Saimen, som turbåt redan 1906. Under båtens glada och obekymrade ungdom fortsatte turerna år efter år, och det mest dramatiska som hände var bytet av ångpannan till en dieselmotor efter en brand 1967.

Namnet M/S Legend fick båten först när den anlände till Åland 1987. Där fortsatte livet som turbåt, nu i skärgårdsmiljö. Båten var klassad för 120 personer, hade tre restauranger med rättigheter och på akterdäck var det dans. Det var högkonjunktur och livet var gott; vid ett tillfälle blev båten chartrad av självaste presidenten Mauno Koivisto.

Men allt har sitt slut. När lågkonjunkturen slog till med full kraft i början av 1990-talet blev passagerarna allt färre, rederiet gick i konkurs och M/S Legend såldes 1994 till ett svenskt bolag med säte i Norrköping. Förhoppningen var att rusta upp båten och trafikera Bråviken med skärgårdstrafik.

Några skärgårdsturer i Bråviken blev det aldrig. M/S Legend fick ligga kvar i marinan och till slut sjönk den vid Karlsro Marin i Norrköping 1996. Till kommunens stora förtret ligger den fortfarande kvar där ute, ett stenkast från de välputsade fritidsbåtarna, och gissningsvis kommer den få ligga kvar länge till. För M/S Legend är inte ensam på båtkyrkogården.

Vilket vrak som kom först till Karlsro Marin är svårt att säga. Vid Norrköpings båtkyrkogård ligger i alla fall åtta båtar synliga, sannolikt är det fler under ytan. Vem som egentligen bär ansvaret för dem är högst oklart, och ingen vill i alla fall betala för att frakta bort dem.

Jämfört med Tjurkö båtkyrkogård är miljön i Norrköping mindre dramatisk. Båtarna syns bäst från ovan och det kan vara krångligt att ta sig fram till strandkanten för att beskåda dem från land, men det är fortfarande en väl värd utflykt för den som är nyfiken på skeppsvrak.

Uppdatering februari 2022: Båtarna har nu bärgats.


BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Permanent Stängt
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Nej
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 58.617433, 16.182275
  • Adress: Karlsro Marin, 602 38 Norrköping
Öppna i Google Maps