Pers Mekaniska Kabinett

EN UDDA UTFLYKT


Långt ute i skogen i Östergötlands sydliga del ligger byn Svalsjö. I korsningen finns en liten lanthandel som från utsidan inte ser mycket ut för världen. Där kan man fika och köpa både förnödenheter och konst. Vid kassan finns en stängd dörr som berättar att här finns Pers Mekaniska Kabinett. Det är för att öppna den som resenärer gör sig omaket att åka till Svalsjö.

Automatoner eller Automata hade sin storhetstid på slutet av 1800-talet fram till tiden före världskrigen. En av de mest berömda är Joseph Fabers maskin Euphonia som tog 25 år att bygga, den kunde både tala och sjunga med hjälp av ett komplicerat system av rör och valv. I Svalsjö förvaltas detta märkliga arv av Per Helldorff. Inspirerad av såväl gubben Pettson som Christoffer Polhem bygger Per olika automatoner i trä som med kugghjul och handkraft kommer till liv. Vissa är finurliga och andra på gränsen till vansinniga, alla är byggda med humor och besökaren inbjuds att själv sätta dem i rörelse medan Per berättar om deras uppkomst och funktion.

Ett besök till Pers Mekaniska Kabinett är väl värt en längre omväg för den som någon gång råkar befinna sig i skogarna mellan Kisa och Malexander.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps