Pilkällan

EN UDDA UTFLYKT


Det finns två sorters kallkällor: de som rinner upp i norr och de som rinner upp i övriga vädersträck. Den som känner sig sjuk eller är i behov av en knuff av gudarna i rätt riktning gör klokt att offra i en norrkälla.

Givetvis är det inte helt trivialt att hitta en källa som rinner upp just i norr, men i Sya mellan Mjölby och Mantorp finns Pilkällan lägligt placerad strax bredvid vägen. Vartifrån seden med norrkällor kommer är oklart, men helt osannolikt är det inte att det är en överlevande tradition från forntiden.

Namnet Pilkällan lär komma från de katolska pilgrimsfärdernas tid. Ett givet tillbehör på varje pilgrims strapats var vandringsstaven, och kanske var den den av pilträ. Kanske sattes då staven i jorden vid källan som ett tack från den törstiga vandraren. Kanske var det också därför det fanns tolv pilträd runt källan.

Om något är sant kring Pilkällans historia är omöjligt att säga, det enda som är säkert är att traktens människor vördat källan så långt tillbaka som mannaminnet sträcker sig. Det får också vara nog för att motivera ett besök.

Informationsskylten som sitter vid Pilkällan förtäljer däremot inte om vattnet är tjänligt, så den törstige resenären bör hålla ut tills bättre möjligheter uppenbarar sig i antingen Mjölby eller Mantorp.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps