Rökstenen

EN UDDA UTFLYKT


Rökstenen utanför Ödeshög är en av bara två runstenar som står under Statens Fastighetsverks beskydd. Det är både världens längsta runristning och en av de främsta ristningarna från 800-talet. Stenen ser varje år drygt 50000 besökare och kan lätt räkna in sig bland landets mest välbesökta fornminnen. Den har till och med en egen hemsida.

Rökstenen är omtalad så långt tillbaka att det är sannolikt att det är byn Rök som är namngiven efter stenen och inte tvärt om, rök är en omskrivning av gotländska rauk som betyder just rest sten. Den långa texten berättar genom nio gåtor en kryptisk historia om bygden, flera kungar och glömd mytologi. Det har i alla fall länge varit den gängse uppfattningen, även om stora delar av texten varit svårbegriplig.

Men 2020 presenterades resultatet av ett stort tvärvetenskapligt forskningsprojekt där textforskare, arkeologer, religionshistoriker och runologer samarbetat för att till sist lösa Rökstenens gåtfulla inskription. Enligt deras tolkning berättar stenen om solens rytm, rädslan för en ny fimbulvinter och de mytologiska karaktärer som i slutet kommer att kämpa för att behålla ljuset och därmed värmen. Tolkningen görs med bakgrund av att det inträffade en klimatkatastrof tre hundra år innan Rökstenen restes då medeltemperaturen sjönk drastiskt med missväxt och massdöd som följd. Det är ett stort steg på vägen till att förstå stenen, men fortfarande återstår många frågetecken.

Kanske är det just gåtorna som inte ens hundra år av forskning kunnat knäcka som drar alla besökare till Rökstenen. Kanske är det bara närheten till E4:an. I vilket fall är det ett varmt rekommenderat utflyktsmål.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps