Sätragruvan

EN UDDA UTFLYKT


Det gamla gruvkomplexet Sätragruvan i Risingeskogen var länge ett av regionens stora besöksmål. Finspångs kommun hade med det på sina turistkartor och platsen var väl skyltad och spångad. Området såg många besökare som var nyfikna på resterna efter AB Kis korta men intensiva period av gruvdrift mellan åren 1917 till 1919. Men så började rasen i stollgångarna, och kommunen fick tänka om. Sätragruvan ligger underligt nog fortfarande kvar på turistkanalerna, men koordinaterna stämmer inte och skyltarna är borttagna.

På grund av den överhängande rasrisken räknas Sätragruvorna idag till en av länets farligaste och att gå in i dagbrottet är förenat med livsfara. Vi uppmuntrar givetvis inte till några dödsföraktande aktiviteter, men om man bestämmer sig för att ändå gå in bör man åtminstone bära en bra hjälm.

En bit ifrån stollgångarna och dagbrottet ligger de gamla betongruinerna efter anrikningsverket. Det är de som i vår mening är Sätragruvans stora behållning. Naturen håller långsamt på att ta tillbaka platsen och det är redan svårt att föreställa sig hur det såg ut här för hundra år sedan. På andra sidan väg 215 finns några mindre, idag vattenfyllda, gruvhål samt de gamla arbetsbostäderna som idag är bostäder.

Ett besök till Sätragruvan rekommenderas varmt, men ta med hjälm och gummistövlar.


BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Alltid öppet
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Nej
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 58.634710, 15.824105
  • Adress: Säterhyddan, 612 93 Finspång
Öppna i Google Maps