Skänninge Rådhus Stadsmuseum

EN UDDA UTFLYKT


Av alla små samhällen på den historietunga Östgötaslätten är Skänninge kanske det mest märkliga. Det är en av landets äldsta städer och var fram till medeltiden regionens stora centrum med Bjälboätten som styrande elit. Efter reformationen stängdes stadens två kloster och den förlorade sin religiösa auktoritet till närliggande Vadstena.

Idag bor det strax över tre tusen personer i samhället som mest är känd för den årliga marknaden samt den stora kriminalvårdsanstalten. Stadshotellet har sedan länge gått i konkurs och många skyltfönster ekar tomma utmed de sömniga gatorna.

Senast det hände något dramatiskt i Skänninge var Elefantupploppet den 11 augusti 1806. Den preussiske medborgaren Jean Baptiste Gautier hade planerat något storstilat för årets marknad, något som både skulle roa besökarna och ge en extra slant i börsen. På morgonen slog han upp dörrarna till rådhuset för att visa upp en livs levande elefant – den första i Sverige! Givetvis mot en ganska oblyg summa i inträde.

Runt middagstid hade allmogen blivit så upprörd över det höga priset att det utbröt slagsmål mellan dem och borgarna, de senare fick barrikera sig inne på rådhuset tillsammans med elefanten medan stenarna haglade mot fönstren. Till slut släpptes de instängda fria och för resten av dagen ockuperade allmogen rådhuset själva för att kunna beskåda elefanten utan betalning.

Under dagen fortsatte också bråkstakar med att trakassera ståndspersoner och hota med att bränna ner hela staden om upploppet skulle leda till rättsliga påföljder. Till slut fick militären kallas in för att lugna mobben och dagen gick sedan till historien som Elefantupploppet i Skänninge. Något åtal blev det aldrig heller, så dagen får räknas som en av få stora segrar för stadens allmoge.

Om det och mycket mer kan man lära sig om på Skänninge Rådhus stadsmuseum. Parkering finns vid den gigantiska statyn av en skäggig man med ölkrus och klubba. Öppettiderna är oklara så det är bäst att höra av sig i förväg.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps