Slottsgårdens Leksaksmuseum

EN UDDA UTFLYKT


Slottsgården ligger precis vid Vadstena slott, minigolfbanan och ställplatsen. Om somrarna är caféet fullsatt av turister och vid första anblick finns det ingen som helst anledning att gå dit. Men läser man närmare på skylten så står det också ”leksaksmuseum”. Mycket riktigt finns det en öppning längst bak i caféet som leder in till Slottsgårdens leksaksmuseum.

Sommaren utanför känns avlägsen när man vandrar runt bland raderna av prydligt uppställda leksaker, belysningen är dämpad och modeller som en gång fungerat står nu tysta med myntautomater som tar gårdagens mynt. Det enorma museet är oftast folktomt vilket bidrar till den surrealistiska stämningen, här har man bara de oräkneliga dockorna som sällskap.

I ett hörn av lokalen har Pressfotografernas Klubb Östra installerat ett kameramuseum och har allt som oftast också en fotoutställning i anslutning. Den brukar vara mer intressant än leksakerna och har man tur så är det den ambulerande utställningen Årets Bild.

Vadstena har flera märkliga museum som trots bred marknadsföring ser få besökare. I alla fall om man väljer en solig sommardag för sitt besök. Slottsgårdens Leksaksmuseum är definitivt ett av dem.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps