Solkanonen i Åtvidaberg

EN UDDA UTFLYKT


En av Östergötlands, om inte hela landets, märkligaste sevärdheter hittar man i ett rött litet tegeltorn utanför den gamla bruksorten Åtvidaberg. Här finns Åtvidabergs solkanon, en relik från en svunnen tid långt innan klockor var allmängods.

En solurskanon, också känd som solkanon, är en anordning som kombinerar ett solur med en kanon som avfyras mitt på dagen genom koncentrerade solstrålar från en överhängande lins. Kanonens storlek varierar beroende på användningsområde, från hushållsvarianten som använts för att signalera lunchtiden till större varianter som har använts i europeiska parker för att signalera middagstid.

Solkanoner uppfanns på 1800-talet för att hjälpa till att hålla ordning på tiden och var utrustade med brännbara glas som fångade solens strålar för att tända på fängkrutet och avfyra en kula som signalerade att det var middagsdags. Dessa kanoner användes av kungligheter i Europa på 1700-talet, och idag finns de utställda till exempel vid det nationella marinmuseet i Greenwich.

Adelsnäs herrgård i Åtvidaberg är hem till världens enda idag fungerande solkanon, som avfyras varje dag från maj till september. Kanonen står i ett litet torn och kräver ibland assistans med hjälp av en lunta och en tändsticka på molniga dagar. På Edinburgh Castle i Skottland avfyras också en kanon dagligen, men det görs av en kanonjär.

Åtvidabergs solkanon på Adelsnäs herrgård är ett byggnadsminne sedan 2022 och anses ha ett högt kulturhistoriskt värde som ett välbevarat och särpräglat byggnadsverk med en mycket speciell funktion. Tornbyggnaden i rött tegel uppfördes 1853 och ger associationer till medeltidens riddarborgar. Tillsammans med den tekniska utrustningen för salutskjutning berättar tornet om ett speciellt byggnadsverk som är typiskt för 1800-talets herrgårdar och deras påkostade parkmiljöer.

Att besöka Åtvidabergs solkanon kräver viss planering: Solen behöver vara framme klockan 13 och då behöver man även vara på plats för saluten. Kommer man för sent får man vänta en dag, och hoppas på att solen skiner även då.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps