Stora Lund Naturreservat

EN UDDA UTFLYKT


Naturreservatet Stora Lund utanför Ödeshög visar upp ett parti av Vätterns branter som är svårslaget vackert. Det stora strandnära vattendjupet är populärt bland sportdykare och det finns även en mycket välbesökt badplats. På väg till naturreservatet passerar man också en av Östergötlands mest populära golfbanor, Stora Lund ser helt enkelt väldigt många besökare. Ändå rymmer området flera hemligheter.

Redan vid infarten till golfklubben kan den uppmärksamme lägga märke till en udda detalj i form av en bepansrad vaktkur. Några hundra meter längre bort står en lite dold minnessten under ett träd som berättar att man nu rör sig på kompani Hästholmen som låg här mellan åren 1921 och 1990. Där testades genom åren nya flygplan, kanoner och luftvärnsartilleri.

Den som letar hittar fortfarande rester från Försvarsmakten här och där i skogen. En observationsbunker har blivit till grillplats och utmed vandringsleden ligger gamla skyddsrum gömda i vegetationen. Ibland stöter besökare på gammal ammunition som kommit till ytan, men de flesta missar den märkligaste lämningen från tiden som skjutfält.

Vid en flygövning den 23 juli 1937 dök piloten Stig Carlsson mot en målflotte då motorn plötsligt slets ut ur planet och slog sönder ena vingen. Planets spanare försökte rädda sig med fallskärm men höjden var för låg och han omkom. Carlsson lyckades inte ta sig ut ur det störtade planet och följde med det ner i djupet, för att inte återfinnas. Först 2013 hittade ett dykteam planet på 60 meters djup, då hade det legat där nere i 76 år. Efter att planet bärgats och Stig Carlsson fått en riktig begravning på Östra kyrkogården i Göteborg ristades ett minnesmärke in i bergväggen vid platsen för olyckan.

Koordinaterna pekar rakt på inskriptionen och när man närmar sig bör det vara uppenbart vilken stig som leder fram till målet. Klipporna kan vara hala och det är brant, så viss försiktighet rekommenderas.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps