Sveriges Högsta Träd

EN UDDA UTFLYKT


Kampen om Sveriges ytterligheter är en fråga som regelbundet tar plats i medierna. Sveriges geografiska mittpunkt har hela tre kandidater. Annars kan det vara frågan om vad som är Stockholms geografiska mittpunkt, eller om Sveriges lägsta punkt ligger i Kristianstad eller i Sölvesborg. Bortsett från den sista så är argumenten ganska klara; det beror oftast helt enkelt på hur man mäter.

Krångligare blir det för dem som försöker hitta Sveriges högsta träd. Träd växer som bekant och är även utsatta för yttre omständigheter som skadedjur och stormar. När detta skrivs 2021 menar skogsforum.se att det högsta är Mölnbackagranen i Värmland. Men den är sedan 2020 angripen av granbarkborre och dess framtid är högst oviss. År 2016 menade en grupp skogsmästarstudenter att de hittat rekordträdet på Omberg i Östergötland. Det är en silvergran som då mätte 49,5 meter.

Sveriges (kanske) högsta träd står på Sveaskogs ägor och deras skylt är framtidssäkrad med tillägget att det om inte annat är Ombergs högsta träd. Kanske blir det också hela Sveriges rekordträd igen när granbarkborren gjort sitt i Värmland.

Uppdatering 2023: Granbarkborren har nu tagit Mölnbackagranen i Värmland och granen på Omberg är därmed Sveriges högsta träd.


Sveriges högsta träd - omberg

BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Alltid öppet
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Nej
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 58.310105, 14.661839
  • Adress: Ekopark Omberg, 599 93 Ödeshög
Öppna i Google Maps