Sverkerskapellet

EN UDDA UTFLYKT


Mellan 1916 och 1919 grävde arkeolog Otto Frödin ut en kulle vid Vätterns östra strand i hopp om att finna en grav. Istället frilade han en större byggnad, uppförd med samma fina stenhuggarteknik som kännetecknar cisterciensermunkarnas bygge av Alvastra kloster. Kung Sverker den äldre förmodas ha blivit mördad 1156 vid Ålebäckens bro, som ligger ett stenkast bort, så Frödin drog slutsatsen att detta måste vara begravningskapellet för den Sverkerska ätten.

En modernare tolkning är att byggnaden var en produktionsenhet inom klostret, en grangie, typisk för cistercienserna. I så fall användes byggnaden som verkstad för olika slags hantverk, boskapsskötsel och fiske. Övriga fynd och andra närliggande anläggningar stödjer denna teori som mer trolig. Ett begravningskapell har dessutom hittats norr om Sverkerskapellet, kryptkyrkan som kallas Sverkersgården.

Oavsett vilken teori som är den rätta, är Sverkerskapellet en fantastiskt vacker plats som ofta missas av besökare till Alvastra kloster. Ruinen förvaltas av Statens fastighetsverk, och det finns informativa skyltar på plats som berättar mer om byggnaden.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps