Sverkerskapellet

EN UDDA UTFLYKT


När arkeolog Otto Frödin 1916-1919 grävde ut en kulle vid Vätterns östra strand förväntade han sig att finna en grav. Istället frilades en större byggnad, uppförd i samma fina stenhuggarteknik som kännetecknade cisterciensermunkarnas bygge av Alvastra kloster.
Kung Sverker den äldre förmodas ha mördats 1156 vid Ålebäckens bro ett stenkast längre bort, så Frödin drog slutsatsen att detta måste vara begravningskapellet för den Sverkerska ätten

En modernare tolkning är att byggnaden varit en produktionsenhet inom klostret, en grange, vilka var typiska för cistercienserna. Byggnaden användes i så fall som en verkstad för olika slags hantverk, boskapsskötsel och fiske. Övriga fynd och andra närliggande anläggningar talar tillsammans för att denna teori är mer trolig. Ett begravningskapell har även hittats norr om Sverkerskapellet, kryptkyrkan som kallas för Sverkersgården.

Oavsett vilken teori som är den rätta är Sverkerskapellet en fantastiskt vacker plats som ofta missas av besökare till Alastra kloster. Ruinen förvaltas av Statens Fastighetsverk och det finns informativa skyltar på plats som berättar mer om byggnaden.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps