Ture Lång
EN UDDA UTFLYKT
En av Östgötaslättens i särklass märkligaste sevärdheter återfinns i medeltidsstaden Skänninge. Som en av Sveriges äldsta städer är det en historietung ort representerad av flera runstenar från järnåldern, ruinen efter landets äldsta sjukhus, en klosterruin ovan mark och en under – samt en gigantisk skampåle som kallas för Ture Lång.
Skänninges gatunät är format av de tyska borgare som under medeltiden styrde över staden. Istället för en huvudgata gäller en tysk stadsplan med ett rådhus och en kyrka placerade vid ett centralt torg, vilket gör att staden ger intrycket av att vara mycket större än vad den faktiskt är.
På torget hade tyskarna rest en för dem traditionell Rolandsstod – en överdimensionerad skulptur av en riddare med ett svärd eller klubba vilande mot axeln, som en symbol för stadens rättsväsen. När Olaus Magnus sedan beskrev Skänninge på 1400-talet berättade han om en enorm bildstod som kallades Turelang där man utdelade utdömda kroppsstraff inför offentligheten.
När Ture Lång sedan försvann från Skänninges torg är oklart men 1990 ansåg sig staden återigen behöva en skampåle. Den nuvarande skulpturen skapades av smederna Bo och Stefan Asp på Asp & Karlsson i Skänninge fritt efter en teckning av Olaus Magnus. Numera vakar alltså återigen en tysk rättskipare över Skänninges befolkning, med ett ölkrus i ena handen och en klubba i den andra.
Ture Lång kan besökas året runt och parkering finns på det stora torget.
BESÖKSINFORMATION
- Öppet: Alltid öppet
- Pris: Gratis
- Hemsida: Nej
- Tel: Nej
- Koordinater: 58.395484, 15.086746
- Adress: Stora Torget, 596 31 Skänninge