Vadstena Bokkiosk

EN UDDA UTFLYKT


När den första telefonkiosken i Sverige upprättades i Stockholm under 1890-talet, så markerande det startpunkten för offentlig tillgång till telefonin. Tio år senare skulle telefonkioskernas utseende standardiseras och det föll på ingenjören Hjalmar Celion att rita en kiosk, som sedan skulle bli ikonisk. Den första ”pagod-kiosken” installerades i Kungsparken 1901, med en distinkt tornform och nätkjol som skulle skydda användarna från nyfikna hundar.

Under 1900-talets mitt genomgick telefonkioskerna sedan flera förändringar i design och material, från de tidiga konstruktionerna i trä och järn till senare versioner i hårdplast. Men efterfrågan på telefonkiosker började avta under 1980-talet, först på grund av den ökade tillgängligheten till privata telefoner i hushållen, och senare också på grund av den framväxande mobiltelefonin.

Från att det i början av 1980-talet fanns omkring 44000 telefonkiosker i Sverige, så minskade antalet dramatiskt under de följande årtiondena. 2010, 30 år senare, fanns det bara 2700 kiosker kvar och när mobiltelefonen sedan blivit allmängods 2015 så stängdes slutligen den sista telefonkiosken. Då hade man kunnat ringa från en telefonkiosk med med mynt, telefonkort och sist kontokort i 125 år.

Idag står flera renoverade pagod-kiosker kvar som kulturhistoriska monument i städer och på hembygdsgårdar. De må vara tomma, men kanske kan de fortfarande användas för att ringa ett mobilsamtal i hyfsad avskildhet. Vissa av dem har även fått nytt liv som små miniatyrbibliotek, där man kan ta, eller lämna, en bok. En sådan bok-pagod, eller bokkiosk, finns vid gågatan i Sigtuna och en annan som på bilden här i Vadstena.


Vadstena Bokkiosk

BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Alltid öppet
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Nej
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 58.446799, 14.887057
  • Adress: Slottsgatan, 592 30 Vadstena
Öppna i Google Maps