Örberga Stenmuseum

EN UDDA UTFLYKT


Det finns flera stenmuseum runt om i Sverige som berättar om den lokala geologin. Men stenmuseet i Örberga Kyrka är istället inriktat på tidigkristna gravmonument. Kyrkan är en av landets äldsta stenkyrkor men det bryr vi oss inte om, vi går istället direkt till den gamla tiondeboden av kalksten och lyfter försiktigt av haspen.

Är man intresserad av gravmonument överlag har man definitivt kommit rätt. Men även andra kan nog fascineras över stenhuggarmästare Roger Larssons noggrant rekonstruerade Eskilstunakista. Kistan ger en inblick i en tid då hednadom och kyrka fortfarande existerade sida vid sida. De rikt ornerade kistorna påminner inte så lite om runstenarna från samma tid i 1000-talets början.

Museet är litet och inte vidare välbesökt, men om somrarna är det öppet varje dag och inträdet är gratis. På ovanvåningen finns ett härbärge för pilgrimer så bli inte rädd om det plötsligt dyker upp en luggsliten vandrare. Helt klart värt en liten omväg om man råkar befinna sig i Vadstena en sommardag.

Örberga Stenmuseum ligger i slutet av Sveriges vackraste grusväg mellan kyrkbyarna Rogslösa och Örberga.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps