Ängakåsen

EN UDDA UTFLYKT


Ängakåsen är ett gravfält strax utanför Kivik i Simrishamns kommun. Bara några hundra meter från den berömda Kiviksgraven ligger ytterligare ett minne av ortens forntida storhet. Efterleden Kåse betyder hamn, eller ”bädd för båt” och troligtvis har det under bronsåldern legat en viktig hamn här vid Ängakåsen som kan förklara de många storslagna gravsättningarna i området.

Gravfältet består av över 130 fornlämningar, varav drygt 130 runda stensättningar, en gravhög, två rektangulära stensättningar och en skeppssättning. Skeppssättningen är 60 meter lång och 8,5 meter bred bestående av 30 resta stenar.

Den mest iögonfallande graven kallas för Penninggraven och består av en stensättning 23 meter i diameter med en över två meter hög rest sten i mitten. Genom hela gravfältet går en stensatt hålväg mot den förmodade hamnplatsen.

Fram till 1920-talet fanns runt 25 skålgropar på stenen men de flesta försvann efter att den höggs i tre bitar för att användas till en brokonstruktion. Det är tack vare initiativ från lokalbefolkningen som delarna togs tillvara och idag står på sin rätta plats.

Ängakåsen är kanske inte lika spektakulär som Kiviksgraven men är ändå väl värd ett besök för den som befinner sig i området.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps