Arkimedesskruven

EN UDDA UTFLYKT


Kristianstad är Sveriges enda stad som till största delen ligger under havsytan och att hålla staden torr är inget lätt arbete, inte ens regnvattnet har någonstans att ta vägen. En försvårande omständighet är att man på 1860-talet i jakten på mer jordbruksmark gav sig på att torrlägga en vik av Hammarsjön (Nosabyviken som idag är Sveriges lägsta punkt) och sedan expanderade staden ut i det nya området.

Eftersom viken befann sig två meter under havsnivån kunde man inte leda om vattnet för att på så sätt torrlägga den. Istället byggde man en vall över viken och den engelska ingenjören Millers fick uppdraget att pumpa bort vattenmassorna på ena sidan med hjälp av ångdrivna arkimedesskruvar, en antik uppfinning som flyttar vatten eller massa till en högre liggande nivå med hjälp av en roterande rörspiral.

Projektet lyckades, viken torrlades och alla var nöjda. Men 2002 inträffade ett högvatten som nästan fick vallen att brista och orsaka en katastrof. Centralsjukhuset, räddningsstationen och reningsverket ligger alla på den torrlagda sjöbottnen och skulle slagits ut om vattnet vällde tillbaka. Den gången gick situationen att rädda och ett omfattande projekt med fler vallar, pumpstationer och kanaler pågår nu för att säkra Kristianstad inför en osäker framtid.

Men tillbaka till Arkimedes, en av de gigantiska skruvarna som användes vid torrläggningen på 1800-talet och som är källan till så mycket huvudvärk är bevarad och står uppställd under ett litet tak vid Hammarslundsvallen. Besökare kan själva välja att se arkimedesskruven som en symbol för människans makt över naturen eller tvärt om. Det finns picknickbord, soptunna och parkeringsficka.


BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Alltid öppet
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Nej
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 56.014205, 14.188256
  • Adress: Hammarlundsvägen, 291 50 Kristianstad
Öppna i Google Maps