Bröt-Anunds Grav

EN UDDA UTFLYKT


Bröt-Anund var en svensk sagokung som, om han någonsin funnits, bör ha verkat under första hälften av 600-talet. Enligt Snorre Sturlassons Ynglingasaga ska Bröt-Anund härskat i det historiska Tiundaland och hans namn kommer av att han röjde land och byggde vägar genom riket.

Om Bröt-Anund alls funnits så har man gissat att hans storhög bör vara den väldiga Anundshögen utanför Västerås. Därför är det märkligt att stöta på en långdös från stenåldern utanför Kristianstad som bär hans namn.

Dösen är den äldsta formen av megalitgrav i Norden och uppfördes under några hundra år av bondestenåldern runt 3600–3350 f.Kr. Av de två döstyperna långdös och runddös är det den äldre långdösen som är vanlig i Skåne medan den yngre runddösen oftare påträffas i Bohuslän.

Förr i tiden trodde man att det var sägnernas jättar som låg begravda i de enorma storstensgravarna och kanske är inte så konstigt att även sagokungar kunde ligga begravda i dem.

Bröt-Anunds grav restaurerades 1928 och är en imponerande megalitgrav väl värd ett besök. Strax intill ligger även gravfältet Stainabjär med ett flertal skeppssättningar från järnåldern.


Bröt-Anunds Grav

BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps