Falsterbohus Borgruin

EN UDDA UTFLYKT


Falsterbo och Skanör var under medeltiden norra Europas viktigaste handelsplats. Det var där den årliga Skånemarknaden hölls från slutet av juli till slutet av oktober med en kommers som kretsade kring sill och salt. I slutet av 1300-talet hade Hansan vunnit monopol över marknaden genom freden i Stralsund 1370 och kungens fogde behövde en bättre befäst borg nära marknaden.

På platsen för Falsterbohus hade det redan tidigare under 1300-talet funnits två borgar. Den första hade förstörts av Hansan och den senare av svenska styrkor. Den här gången byggdes borgen på en konstgjord holme med dubbla vallgravar och skulle stå fram tills att den revs 1596. Då hade Skånemarknaden sedan länge förlorat sin betydelse, när sillen uteblev 1560 hade Falsterbo och Skanör nästan helt övergetts.

Numera är det en styvmoderligt behandlad borgruin mitt i semesterparadiset som få vill kännas vid. Inte för att Falsterbohus borgruin är mycket att se, men som ett minne för då Falsterbo var Europas centrum förtjänar den i alla fall en udda utflykt.


Falsterbohus Borgruin

BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps