Flygplanshaveriet vid Örnahusen
EN UDDA UTFLYKT
Den 24 maj 1944 lyfte ett amerikanskt bombplan, ett Boeing B-17G Flying Fortress, från sin bas i Bassingbourn strax norr om Royston, England. Väl i luften förenade det sig i formation med 461 andra bombplan och flög mot Berlin för att bomba stadens industrier. Efter att ha släppt sina bomber över ett industriområde i stadens utkant vände planet sedan tillbaka mot basen i England.
Redan några mil nordost om Berlin blev det beskjutet av tyskarna och en brand utbröt bakom piloten löjtnant William F. Nees sits, där även intercomsladdarna fanns. Piloten gav order om att överge planet och hoppade tillsammans med andrepiloten och navigatören men de övriga sex i besättningen uppfattade aldrig ordern och blev istället kvar på planet.
Besättningen lyckades släcka branden och bombfällaren fänrik Frederic T Neel Jr., som var utbildad navigatör men inte kunde flyga, kunde tillsammans med akterskytten Donald E Spaulding ta kontrollen över flygplanet och vända kursen mot det neutrala Sverige. Vid den svenska kusten cirkulerade planet sedan runt området kring Simrishamn och Skillinge där alla utom Neel kunde hoppa i vattnet.
Fänrik Neel försökte därefter landa planet vid stranden i byn Örnahusen men riskerade att krascha in i samhället. Istället försökte han styra ut planet för att landa i vattnet, men även fast han höll låg fart och stallade blev kollisionen för kraftig. Planet slog i vattnet, exploderade och sjönk ett hundratal meter ut från stranden tillsammans med Neel.
Två av de övriga i besättningen hann också drunkna innan lokalbefolkningen kunde komma till undsättning medan de tre överlevande blev satta i interneringsläger tills de kunde återbördas till sina hemländer. Fänrik Neel fick hösten 2006 postumt motta tapperhetsmedalj för sin insats med att både rädda besättningen och undvika fara för de civila i Örnahusen. Han är idag begravd på den amerikanska krigskyrkogården i Luxemburg.
Idag är det inte mycket som minner om det drama som utspelade sig vid Örnahusen den dagen. Men på stranden finns en av bombplanets propellrar uppsatt som ett minnesmärke, tillsammans med en enkel skylt som berättar om flygplanshaveriet. Parkering finns i byn och sedan är det bara till att följa strandpromenaden fram till minnesplatsen.
BESÖKSINFORMATION
- Öppet: Alltid öppet
- Pris: Gratis
- Hemsida: Nej
- Tel: Nej
- Koordinater: 55.44869, 14.26131
- Adress: Tångvägen, 276 36 Borrby