Gustav Vasas Knivslagsmål i Malmö

EN UDDA UTFLYKT


När stora delar av Sverige firat Gustav Vasas 500 årsjubileum under 2023 så har det varit tyst från Malmö. Där har man egentligen inte heller haft något att fira för den 6 juni 1523, vid riksmötet i Strängnäs där Gustav Vasa valdes till kung över Sverige, så var Malmö fortfarande en del av Danmark. Så var det också långt efter Vasas död. Det skulle dröja till 1658, 135 år senare, innan Skåne och därmed Malmö blev en del av den svenska historien.

Med det sagt så finns det ändå en historia om Gustav Vasa och Malmö. Historien om Gustav Vasas knivslagsmål tar sin början den 24 augusti 1524 med att kungen anlände den danska staden Malmö. Här skulle han förhandla med danskarnas kung Frederik I om hur Vasas befrielsekrig formellt skulle avslutas, och vad som bland annat skulle hända med Blekinge som svenskarna erövrat. Både Vasa och Frederik hade Hansarna att tacka för kapitalet för sina krig, så i praktiken var det tyskarna som hade sista ordet – och de hade utan Vasas vetskap valt Danmarks sida.

Förhandlingarna slutade bland annat med att Sverige fick ge upp Blekinge, att alla fångar givetvis skulle friges men också med villkor för hur skulden till Hansan skulle betalas tillbaka, något som kom att färga svensk utrikespolitik flera år därefter.

Det var alltså en slagen och förnedrad Gustav Vasa som lämnade förhandlingsbordet på kvällen. Vasa kände sig förrådd av Hansan och när den tyske diplomaten Herman Iserhel, rådsherre från Lübeck, passerade Stortorget brusade Vasa upp och drog kniv. Vasas följe lyckades avstyra kungens mordplaner och Iserhel kom undan med blotta förskräckelsen.

Den pinsamma händelsen hade kunnat glömmas bort som en oviktig parentes i Vasas annaler. Om det inte vore för att kungens krönikör Peder Svart nedtecknade hela historien, och att Sydsvenskan 2013 fann det lustigt att påminna alla för all framtid om svenskens nederlag i Malmö med en skylt, strax utanför entrén till Espresso House.

Inskriptionen lyder:

”Under fredsmötet i augusti 1524
drog på denna plats
den utländske gästen
Gustav Vasa
kniv mot den tyske köpmannen Herman Iserhel”

Minnesmärket över Gustav Vasas knivslagsmål är tillgängligt dygnet runt. Det kan vara svårt att hitta parkering runt torget och skylten kan vara svårupptäckt, men den finns där.


BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Alltid öppet
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Nej
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 55.606747, 12.999881
  • Adress: Stortorget 7, 211 34 Malmö
Öppna i Google Maps