Hallamölla Vattenfall & Kvarn

EN UDDA UTFLYKT


Skånes högsta vattenfall är också landskapets mest besökta och fotograferade. Ingen sommartur runt Österlen är komplett utan ett besök till Hallamölla vattenfall och kvarn. Det är alltså inte direkt någon udda utflykt.

Det som däremot är udda med vattenfallet vid Hallamölla är dimensionerna. Ett platt landskap som Skåne ser inte många tillfällen till vattenfall och så inte heller i Hallamölla. Vattenfallet har förvisso en fallhöjd på 23 meter, men då är alla fem forsar som utgör ”vattenfallet” ifråga medräknade.

Men vad är då egentligen definitionen av ett vattenfall? Måste det till en viss fallhöjd för att räknas, eller räcker det med ett litet skutt? Enligt gängse definition är Hallamölla absolut ett vattenfall; vattnet behöver bara falla vertikalt eller nära vertikalt för att räknas och Hallamölla skulle då vara ett så kallat flerstegsvattenfall.

En populär avgränsning är att det horisontella avståndet mellan ”läppen” där vattnet börjar falla över stupet och nedfallsdammen inte får vara mer än 25 procent av vattenfallets höjd. Om alla fem delfall som utgör Hallamölla håller sig inom den definitionen lämnar vi åt läsaren att åka och mäta, vi nöjer oss med att kalla Hallamölla ett vattenfall som trots besökstrycket är en trevlig plats för ett kort besök utanför säsong.

Vid vattenfallet finns även en vacker kvarnbyggnad från 1850-talet som utgör den sista resten av en tidigare blomstrande kvarnverksamhet. Den första kvarnen omnämns första gången redan 1491 och det har sedan genom åren funnits vadmalsstamp, färgningsanläggning och flera mjölkvarnar i området. Hallamölla kvarn visas upp en gång per år på ”Möllornas dag” för den som är intresserad.

En rundtur från Christinehof till Hallamölla via Alunbruket är 8,5 kilometer lång på markerad stig och grusväg.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps