Jätteväggen

EN UDDA UTFLYKT


Muralmålningar har blivit ett relativt billigt sätt för ekonomiskt stressade kommuner att dekorera det offentliga rummet. Idag lyfter ingen direkt på ögonbrynen när det dyker upp en ny gigantisk målning på en tidigare sliten fasad i valfri småstad. Trelleborg ville däremot ta muralmålningen till nya höjder med sitt projekt Jätteväggen, en gigantisk muralmålning som är tänkt som ett nytt landmärke i staden.

Målningen skapades under våren och sommaren 2021 och är resultatet av ett omfattande samarbetsprojekt där hundratals invånare i Trelleborg deltog. Den 80 meter långa och 6 meter höga väggen ligger på den gamla DUX-tomten där planen är att bygga en ny stadsdel.

Projektet leddes av konstnärer från föreningen Streetcorner som tillsammans med allmänheten skapade väggen under två veckor. Motivet för Jätteväggen växte fram under samarbete och är tänkt att visa hur olika generation tillsammans kan skapa ett gemensamt offentligt vardagsrum.

Visst är väggen ett vackert inslag på den annars ganska oinbjudande övergivna industritomten, men frågan är ändå om den kan sägas vara en symbol för Trelleborgs ambition om att vara en ”framgångskommun med hög livskvalitet och en långsiktigt hållbar tillväxt”, eller om det fortfarande bara är ännu en muralmålning som med tiden kommer att ätas upp av det obönhörliga kustvädret.


Jätteväggen i Trelleborg

BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Alltid öppet
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Nej
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 55.37367, 13.13386
  • Adress: Strandridaregatan 8, 231 61 Trelleborg
Öppna i Google Maps